Bobler, Bullshit og Børsfest er skrevet af Lars Tvede og er en kort letlæselig bog, der inddrager forskellige aspekter fra tidligere mere specialiseret udgivet bøger af Lars Tvede. Bogen gør et godt stykke arbejde ved at fokusere på, ifølge Lars, vigtigste områder når du investerer. Bogen kan for erfarne investorer godt virke uambitiøs, da flere af emnerne skøjtes let henover. Det tror jeg dog er et helt bevidst valg foretaget af Lars og forlaget, da målet har været at lave en slags begynder ABC til nye investorer samt en hurtig genopfriskning til mere erfarne investorer.

Bobler, Bullshit og Børsfest af Lars Tvede får 3 ud af 5 stjerner.

Bobler, Bullshit og Børsfest
Bobler, Bullshit og Børsfest, Lars Tvede

Den evige undergang

Lars Tvede bruger de første kapitaler af bogen på at beskrive, hvordan han har ageret igennem de fem finansielle kriser han har oplevet i sit voksne liv. Det er en interessant måde at sætte rammen for bogen og samtidigt give et indblik i hans op- og nedture.

Derudover, så underbygger Lars sin argumentation omkring sin forudsigelse, at vi vil se konstant BNP vækst i vestlige økonomier, som det amerikanske, pga. innovation. Han inddrager bl.a. historisk data, der viser BNP vækst per indbygger i USA siden 1870. Her ses det at BNP-vækst per indbygger over langsigt har været stødstigende. Dette argument er utroligt vigtigt, og et grundelement i Lars’ investeringsforståelse.

Manden og hunden

En af de ting, som jeg husker bogen bedst for, er Lars’ analogi af de finansielle markeder. Han beskriver en mand, der er ude at gå med sin hund. Manden, som repræsenterer den strukturelle økonomi, går lige hen ad vejen. Han ved hvilken retning han skal, og der er ikke mange svingture til den ene eller anden side. Hunden derimod, som repræsenterer konjunkturcykler, går fra den ene til den anden side. Halen på hunden er de korte markedsfluktuationer, der drives af psykologiske handlinger på børsen som grådighed og frygt.

Psykologi

Tredje kapital står i psykologiens tegn og her gennemgår Lars nogle af de fænomener der forklarer hvorfor vi som mennesker tænker og ikke mindst agerer på de finansielle markeder, som vi gør. Hvis dette emne interesserer dig, kan jeg anbefale dig at læse Lars Tvede Børshandlens Psykologi. Tilgå anmeldelse af Børshandlens Psykologi. En historie omkring bitcoin og dennes himmelflugt får du også i dette kapital.

Investering

Bud på investeringsstrategier skal læseren ikke undvære og derfor er forklaret og inkluderet to bud på nemme smarte investeringsstrategier. Den ene er en balanceret portefølje strategi med rebalancering, typisk sådan en portefølje har private via deres pension, og en Dollar Cost Averaging investeringsstrategi. Derudover, forklares enkle tekniske værktøjer investorer kan bruge til teknisk analyse, hvilke Lars bruger til timing og ikke til udvælgelse af investering.

Finansverdenen og livet

Spalteplads gives også til at forklare de finansielle markeders rolle i samfundet og hvorfor det er så vigtigt at have velfungerende finansielle markeder. Lidt overraskende, men bestemt ikke negativt, kommer Lars også med egne betragtninger om hvad et godt liv er og hvordan penge kan hjælpe eller ødelægge dit liv. Samt hvordan du som værende investor/spekulant kan forbedre din livsanskuelse.

Videointerview

I et interview med Nordnet gennemgår Lars Tvede sine vigtigste pointer i bogen Bobler, Bullshit og Børsfest. Videoen giver et godt indblik Lars Tvedes argumenter og er et kig værd. God fornøjelse.